Dania główne

Pieczeń warzywna

0:45

Obierz warzywa, opłucz. Oczyść pieczarki. Zetrzyj za pomocą przystawki – tarcza “oczka”. Przełóż do miski. Przystawkę zastąp nożem.

Cebulę i czosnek posiekaj w dzbanie 5 sek./o. 5. Dodaj olej i podsmaż 3 min. / 110 stopni/o. 2. Dodaj przyprawy i duś jeszcze przez chwilę, aby dały aromat. Dodaj starte warzywa i grzyby i duś 5 min./ 100 stopni/ o. 2. Pokrywy nie zakrywaj miarką, aby odparował nadmiar wody.

Dodaj jajka i bułkę i wymieszaj 30 sek./ o. 2. Do masy można dodać kilka łyżek ugotowanej soczewicy.

Przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i wysypanej tartą bułką. Nakryj folią aluminiową i piecz w 180 stopniach 40 min. Na ostatnie 10 min. można zdjąć folię.

Można podawać do obiadu na ciepło z aromatycznym sosem i surówką, albo na zimno do kanapek.

Trudność przygotowania:
Składniki:
  • marchew
  • pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 5-8 pieczarek średnich
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2-1 szklanki tartej bułki
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • opcjonalnie ugotowana soczewica – kilka łyżek