Dania główne

Curry z soczewicy

0:35

Soczewicę przepłucz kilkakrotnie pod bieżącą wodą na sicie a następnie zalej wodą
w osobnym naczyniu.

Obierz czosnek i cebulę, papryki umyj, rozkrój, usuń nasiona. W dzbanie posiekaj cebulę, papryczkę chilli  i czosnek 5 sek./ o. 5. Zgarnij kopystką na dno, dodaj masło i podduś 3 min./100 stopni/o. 1. Dodaj przyprawy, czerwoną paprykę pokrojoną w paski i podduś 2 min./ 100 stopni/ o. 1. Dodaj soczewicę z wodą i gotuj 15 min./110 stopni/ 0.1.

Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła lub 50 ml oleju
  • kurkuma, 1/2 łyżeczki
  • kolendra, 1/2 łyżeczki
  • kminek mielony, 1/2 łyżeczki
  • tymianek, 1/2 łyżeczki
  • sól, 1 niepełna łyżeczka
  • pieprz, 1/2 łyżeczki