Dania główne

Soczewicowe pulpeciki

0:50

W dzbanie posiekaj cebulkę, czosnek 15 sek./ o. 4, zbierz kopystką na dno. Dodaj przyprawy (kminek,kurkumę,kolendrę), olej i podsmaż 2 min. / 120 stopni/o. 2. Dodaj soczewicę i smaż jeszcze 1 min. Dolej wodę i gotuj 12 min./110 stopni/ o. 1. Woda powinna się wchłonąć
a soczewica być miękka. Dodaj szpinak i gotuj jeszcze 1 min.

Dodaj nasiona chia lub siemię, siemię mielone – zamieszaj 15 sek./ o. 4. Pozostaw na pół godziny.

Dopraw solą i ew. innymi przyprawami (kardamon), dodaj posiekaną natkę pietruszki i otartą skórkę z cytryny – wymieszaj 30 sek. /o. 4. Jeśli masa jest rzadka dodaj bułkę tartą albo płatki jaglane.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.

Łyżką do porcjowania ziemniaków albo dużą stołową formuj pulpeciki, układaj na blasze na papierze do pieczenia, lekko rozpłaszcz. Po wierzchu posyp każdy sezamem.

Piecz 20 min. do zrumienienia na wierzchu.

Podawaj na sałatce z mieszanych sałat z pomidorkami koktajlowymi i słodką cebulą polane sosem koperkowo-sezamowym.

Przepis na sos:

składniki sosu wymieszaj 15 sek./ o.4.

Przepis podpatrzony na stronie sprawdzoneprzepisy.pl

 

Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:

Na pulpeciki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
  • 400 ml wody
  • 3 ząbki czosnku rozdrobnione
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • 3/4 szklanki szpinaku posiekanego i mocno upakowanego
  • 1 łyżka nasion chia lub siemię lniane
  • 1 łyżka soku z cytryny i skórka otarta z połowy cytryny
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielone
  • 1 łyżka sezamu jasny i/lub czarny
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne

Na sos:

  • 3 łyżki pasty tahini
  • 6 łyżek wody
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • 2 łyżki koperku siekanego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka miodu i trochę