Gnocchi z suszonymi pomidorami
Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój na mniejsze cząstki, umieść w dzbanie bez narzędzi , posól, zalej wodą tak aby ziemniaki były przykryte, zamknij czarną pokrywą z miarką i ugotuj 25 min.120 stopni/ o. 1 minimalne. Sprawdź miękkość ziemniaków i jeśli miękkie – odcedź i przesyp do płaskiego naczynia, aby lekko ostygły.
W dzbanie zamocuj przystawkę do tarcia – tarcza “oczka”. Zetrzyj ziemniaki. Przełóż do garnka.
Zagotuj wodę w dużym płaskim garnku, dobrze posól, dodaj łyżkę oliwy.
W dzbanie posiekaj suszone pomidory z przecierem pomidorowym, przyprawami i ziołami (30 sek. / o. 4-6). Zamień nóż na mieszadło. Dodaj jajko, ziemniaki i mąkę, wymieszaj – 45 sek. / o. 2-3 do połączenia składników. Wyłóż na blat dobrze podsypany mąką. Dłonią oprószoną mąką przerób szybko ciasto (jeśli ciasto jest zbyt “wolne” dodaj mąki, podziel na mniejsze porcje,
z każdej utocz wałeczek, spłaszcz go delikatnie, potnij na kluski i wrzucaj na wrzącą wodę. Po wypłynięciu są gotowe do spożycia.
Odcedzaj łyżką cedzakową, najlepiej od razu na talerze, polewaj roztopionym masłem, albo posiekaną, podduszoną na oliwie cebulką, podsmażonym, pokrojonym w kosteczkę boczkiem lub wyrazistym sosem. Podawaj posypane siekaną pietruszką, z ulubioną surówką, sałatą…