Półksiężyce na orzechowo
Ciasto – spód:
Jeśli nie masz gotowych orzechów możesz przygotować je samodzielnie. Odpowiednią ilość orzechów włoskich rozsyp na blaszce i popiecz w piekarniku 15 min. temp. 100-120 stopni C. Orzechy wyłóż na ściereczkę, ew. papierowy ręcznik i przecieraj drugą ściereczką, miętoś, aby pozbawić je brązowawej czasem gorzkawej skórki (możesz pominąć – jeśli Ci nie przeszkadza). Przełóż orzechy do dzbana z nożem – przy okazji sprawdzając, czy nie zawieruszyły się twarde łupinki. Zmiel orzechy u mnie wystarczyło – 15 sek. / o. 4 – ale to już wg. uznania – do tego przepisu potrzebne będą orzechy raczej grubo siekane.
W suchym!, czystym! dzbanie z motylkiem ubij na sztywną pianę 6 białek 4 min./o. 5., pod koniec dodaj 80 g cukru i ubijaj jeszcze moment. Przełóż do osobnego naczynia.
Zmiksuj w dzbanie z motylkiem miękkie masło (150g) z cukrem (80g) – o. 2-4, na puszysto. Dodaj przesianą z proszkiem i kakao mąkę i mieszaj do połączenia składników 3 min. / o.2-3, zgarnij masę kopystką i jeszcze przez chwilę mieszaj. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj 1 min./ o. 3, ewentualnie pomagając sobie kopystką. Dodaj część orzechów, zamieszaj 15 sek. / o. 2. Przełóż masę na wyłożoną papierem do pieczenia dużą płaską formę (30x40cm) i wstaw do rozgrzanego piekarnika 180 stopni – piecz 20 min. (tylko do powstania delikatnej skórki na powierzchni.
Teraz przygotuj kogel-mogel z żółtek: ubijaj żółtka z cukrem pudrem i waniliowym do uzyskania puszystej masy – 5 min./ o. 5. Wyłóż kogel-mogel na podpieczony placek, delikatnie rozsmaruj i piecz jeszcze 10 minut, 180 stopni C. Ostudź.
W tym czasie przygotuj krem orzechowy: wlej do czystego dzbana 100 ml mleka, dodaj 160 g cukru, gotuj do uzyskania gęstego syropu, 5-7 min./ 100 stopni/ o. 3. Dodaj 200 g masła, 100 g gorzkiej czekolady (w kawałkach) i mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji (3 min./o. 3).
Gdy czekolada się roztopi dodaj esencję rumu, zmielone orzechy i dokładnie wymieszaj 1 min./ o.3. Ostudź krem, posmaruj nim czekoladowy placek. Posyp ciasto 30 g zmielonych orzechów i umieść w lodówce na 2 godziny. Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i za pomocą szklanki wycinaj kawałki w kształcie półksiężyców i układaj na paterze (możesz też po prostu pokroić je w dowolny sposób ;)).
Do czasu przygotowania trzeba dodać czas zastygania i chłodzenia ciasta 😉