Niderlandzka mini szarlota
W dzbanie podgrzej mleko z masłem i cukrem waniliowym 2 min./40 stopni/ o. 3. , do roztopienia masła. Przelej do płaskiego garnuszka, aby wystygło.
Jabłka umyj, obierz cienko ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój w plastry o grubości ok. 5 mm., pokrop sokiem z cytryny.
W czystym, suchym dzbanie z motylkiem ubij jajka z cukrem 3 min./ o. 6, dodaj ostudzone mleko z masłem i wanilią, mieszaj 30 sek./o.2. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i cynamonem, mieszaj o. 1 do połączenia składników, ciasto zgarnij kopystką ze ścianek na dno i jeszcze chwilę mieszaj. Wyłóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (albo natłuszczonej i wysypanej tartą bułką), wyrównaj, ułóż cząstki jabłek, posyp cukrem i wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w 200 stopniach C przez 10 minut potem zmniejsz temperaturę do 180 i dopiecz jeszcze przez 20-30 minut.