Wuzetka
Przygotuj formę do pieczenia (22x32cm) – wyłóż ją papierem do pieczenia.
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Żółtka oddziel od białek.
Białka ubij na sztywną pianę w czystym, suchym dzbanie z zamocowanym motylkiem (7 min./ o. 3) ze szczyptą soli (używając przezroczystej pokrywy łatwiej obserwować postęp pracy w dzbanie). Nadal ubijając dodawaj po łyżce 4 łyżki wody i cukier. Zmniejsz obroty o. 2 – dodawaj żółtka i nadal ubijając po łyżce dodawaj mąkę z proszkiem i kakao. Mieszaj krótko, tylko do połączenia składników. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni C. Przelej ciasto do formy i piecz ok. 25 minut w 170 stopniach. Upieczone ciasto pozostaw do schłodzenia a następnie rozkrój na dwa blaty.
W 1/4 szklanki gorącej wody rozpuść żelatynę energicznie mieszając i ostudź. W czystym, suchym, schłodzonym dzbanie z motylkiem ubij 500 ml dobrze schłodzonej śmietany (1-1,5 min./o. 3-4, obserwuj sytuację, aby nie “przebić” śmietany – wtedy zrobi się masło, a nie o to nam chodzi). Pod koniec dodaj cukier puder. Kilka łyżek ubitej śmietany odłóż do dekoracji do lodówki. Resztę śmietany w dzbanie wymieszaj z płynną ostudzoną żelatyną i ubij krótko na jednolitą masę.
Jeśli chcesz mieć grubą warstwę kremu trzeba zrobić osobno drugą porcję.
Ubicie na raz większej objętości śmietany niż 0,5 l. może okazać się problematyczne.
Dolną część ciasta nasącz alkoholem i posmaruj dżemem a potem kremem. Przykryj drugą warstwą ciasta, dociśnij lekko i wyrównaj krawędzie.
Zagotuj w czystym dzbanie mleko 1 min./ 90 stopni/o.1. Wymieszaj z pokruszoną czekoladą o. 2 aż do rozpuszczenia czekolady. Przestudź polewę i wylej na ciasto rozprowadzając równomiernie. Wstaw ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny. Odłożoną śmietaną udekoruj ciasto.
Z podanych składników otrzymamy ok. 15-18 porcji.