Pizza z pieczarkami i kiełbasą
Przygotuj farsz: posiekaj w dzbanie cebulę, przełóż na patelnię, podsmaż na oleju. Oczyszczone pieczarki pokrój na plasterki i podsmaż z cebulką. Dodaj pokrojoną w paski paprykę czerwoną, duś razem do zredukowania płynu.
Przygotuj ciasto:
Umieść w dzbanie wodę, cukier i drożdże. Włącz 3 min./ 30 stopni/ o. 2.
Dodaj mąkę, sól, otręby, zioła i mieszaj 3 min./o. 3 – zmniejsz w trakcie do 1. Pozostaw ciasto w dzbanie na 1/2 – 1 godziny do wyrośnięcia.
Pokrój kiełbasę w plasterki i papryczkę chilli w cieniutkie paseczki (usuń pestki).
Wyjmij wyrośnięte ciasto na posmarowaną tłuszczem blachę z piekarnika, chwilę ugniataj, rozciągnij lub rozwałkuj na całą powierzchnię blachy i pozostaw na chwilę do ponownego rośnięcia. Włącz piekarnik na 220 stopni C. Umyj i osusz dzban i nóż. W suchym dzbanie posiekaj żółty ser (o. 4 /45 sek.) lub, jeśli wolisz zetrzyj na przystawce do tarcia – tarcza oczka.
Podrośnięte ciasto na blasze posmaruj delikatnie przecierem pomidorowym lub keczupem. Wyłóż pieczarki z cebulą i papryką, posyp paseczkami chilli, ziołami, ułóż plasterki kiełbasy, posyp żółtym serem i piecz 15-20 min. / 200 stopni C. Podawaj z keczupem i/lub sosem czosnkowym i… ulubioną surówką.