Dania główne

Kotlety z ciecierzycy

0:25
  1. Ciecierzycę należy odcedzić i wszystkie składniki ( oprócz jajka, mąki i sody ) przekładamy do dzbana robota. Następnie zaczynamy miksować 2 min. o 7 . Masa powinna być dobrze zblendowana. W razie konieczności mielimy ją do momentu aż będzie gładka. Do masy dodajemy mąkę, jajko i sodkę, chwilkę jeszcze miksujemy.
  2. Z masy formujemy małe, owalne kotleciki i obtaczamy je w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.
  3. Kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie ryż i surówka.
  4. Smacznego.
Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 2 słoiki ciecierzycy po 340 g
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
  • kmin rzymski mielony do smaku
  • 1 płaska łyżeczka sodki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej