Chleby

Bułki poznańskie

1:20
  1. Drożdże, część mleka, cukier oraz masło przekładamy do dzbana robota. Ogrzewamy 2 m/o1/30 st. C.
  2. Kiedy drożdże są wymieszane, wlewamy jajko, resztę mleka i wodę. Chwilkę miksujemy. Następnie wsypujemy całą mąkę i miksujemy 3-5 minut, obrót 4.
  3. Ciasto odkładamy do miski w ciepłe miejsce aby całkowicie wyrosło.
  4. Po 30 minutach zagniatamy je ponownie i dzielimy na 10 porcji z których formujemy bułki.
  5. Pozostawiamy je na 15 minut aby podrosły.
  6. Następnie na wierzchu nacinamy i pieczemy 30 minut w temperaturze 190 st. C, po 15 minutach temperaturę zmniejszamy.
Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 550 g mąki pszennej
  • 100 ml wody
  • 150 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka z czubkiem soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 40 g masła