Ciasta, tarty, polewy, kremy

BABKA WIELKANOCNA

1:15
  1. Białka nalerzy ubić ze szczyptą soli na sztywno. 3 minuty / o 6 .
  2. Jajka ucieramy z cukrami, następnie dodajemy masło i dalej ucieramy, Wsypujemy mąkę z proszkiem, wlewamy mleko i dalej ucierając dodajemy ubite białko.
  3. Ciasto wlewamy do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą foremki na babkę.
  4. Pieczemy około 1 godziny.
  5. Babkę po ostudzeniu dekorujemy czekoladą lub lukrem.
Trudność przygotowania:
Będziesz potrzebować:
Składniki:
  • 5 jaj
  • 150 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g masła
  • 280 g mąki pszennej
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia