Ciasta, tarty, polewy, kremy
PĄCZKI Z BUDYNIEM
1:20
- Do dzbana robota wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukry, masło i ustawiamy podgrzewanie 35 st. C, obrót 2 czas 2 minuty.
- Kiedy drożdże cą już wymieszane, dodajemy żółtka, mąkę i spirytus. Ciasto dokładnie wyrabiamy. Obrót 3/czas 4/ temperatura 35 st. C.
- Ciasto po wyrobieniu odkładamy do miski na 30 minut aby wyrosło, nakrywamy ściereczką.
- W miedzy czasie gotujemy budyń – do dzbana robota wsypujemy budynie, wlewamy mleko, dodajemy masło i gotujemy. Czas 6-8 minut/ o 3/ temp. 100 st. C.
- Po ugotowaniu budyń przelewamy do miseczki, odkładamy do ostygnięcia.
- Wyrośnięte ciasto rozkładamy na stolnicę, zagniatamy posypując je maka. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm i szklanką o średnicy 6,5 cm wykrawamy kółka. Układamy je na posypanej mąką desce. Odkładamy na 15 minut aby wyrosły.
- Do wysokiej patelni wlewamy olej i go podgrzewamy. Kiedy będzie gorący, zmniejszamy gaz na mały i smażymy pączki z jednej i drugiej strony na złoto. Całkowity czas smażenia to około 5 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest w środku usmażone i pączki wykładamy na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami.
- Zimny budyń nakładamy do szprycy z metalową końcówką.
- Ostudzone pączki nadziewamy budyniem, około 3 naciśnięcia (napełnienia) szprycą.
- Pyszne pączki posypujemy cukrem pudrem i gotowe.